De Kepelse Meule

De Kepelse Meule of Molen aan de Kapel is een voormalige windmolen aan de Herkenbosscherweg in Roermond. Deze ronde stenen molen is ingericht als korenmolen en is als grondzeiler in 1882 gebouwd als vervanger van een houten molen.

Enkele jaren na de bouw is de molen verhoogd tot beltmolen, waarbij de opbouw cilindrisch is gemaakt om de bestaande molenkap te kunnen gebruiken. In het begin van de twintigste eeuw werd het maalbedrijf uitgebreid met een motormaalderij en een pakhuis.

In 1929 brak een roede, waarna de molen nog enige tijd op 1 roede draaide. Binnen een jaar werd de molen onttakeld en werden de vrijgekomen onderdelen te koop aangeboden. Het maalbedrijf werd nadien elektrisch gevoerd en in 1947 kwam er een elektrische hamermolen die een van de steenkoppels verving.

Op 22 april 2012 is de molen na een restauratie opnieuw in bedrijf genomen als elektrisch maalbedrijf. Hij maalt nu regelmatig op vrijwillige basis.

 

De Kepelse Meule is te bezichtigen op Molendagen en Monumentendagen.

Wilt u op een ander moment een kijkje nemen in en rond de Kepelse Meule, dan kunt u een afspraak maken met de heer Wim Bongaerts, tel.06-10722302

Nog meer informatie over de Kepelse Meule vindt u op: Kepelse Meule

De wijk
Bezienswaardigheden
De Kepelse Meule Onze lieve vrouwe in 't Zand Kruiswegpark De galgenberg Het Oude Kerkhof De Houten Beelden Route Putten
In uw wijk Hulp
Wijkraad Actueel inbox Contacteer ons