Aan de Kapellerlaan t.o. 87 werd in mei 2015 een oorlogsmonument onthuld door kolonel Jan Willem Maas e.a. om het eerste vuurgevecht tussen Nederlandse en Duitse militairen in 1940 te  herdenken.
Het vuurgevecht dat plaatsvond in de nacht van 9 op 10 mei 1940 in Roermond, wordt beschouwd als de eerste officiële gevechtshandeling van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem.

Vermomming
Duitse militairen vermomd als Nederlandse soldaten probeerden de Maasbrug in Roermond in handen te krijgen. Nog voor ze de brug bereikten, werden ze ontdekt en tegengehouden. Dat leidde tot een vuurgevecht.

Blokkade
Om verder oprukken door de Duitsers te verhinderen, bliezen Nederlandse militairen de bomen naast de Kapellerlaan op, waardoor die de weg blokkeerden. De Duitsers trokken zich daarop terug. Tijdelijk, zoals bekend.

Maasbrug
De opzet van de Duitsers om de Maasbrug ongeschonden in handen te krijgen, mislukte. Na het incident bliezen soldaten van het 17e grensbataljon de Maasbrug om 3.50 uur op. Tien minuten later begon de grote Duitse aanval.

Onthulling
Bij de onthulling van het monument was ook de 97-jarige veteraan Johan Jessen aanwezig. Hij was een van de soldaten die bij de Maasbrug wacht hielden en de brug opbliezen. BRON: 1Limburg, 10 mei 2015

In onze wijk vindt u verder nog:

  • Verzetsplaquette bij de Kapel in 't Zand  
  • Monument op de gevel van de St.-Alphonsusschool  
  • Aan de Tweede Wereldoorlog gerelateerde graven op het Oude Kerkhof, waaronder negen Oorlogsgraven van het Gemenebest, graven van Verzetsstrijders, Nederlandse Oorlogsgraven en graven van burgerslachtoffers en een NSB graf 
De wijk
Bezienswaardigheden
Galgenberg Houten Beelden Route Kapel Onze Lieve Vrouwe in 't Zand Kepelse Meule Kruiswegpark Oorlogsmonument Oude Kerkhof Putten
Het landschap maakt (de) geschiedenis Verhalen en foto's uit de wijk In de wijk Hulp
Wijkraad Actueel inbox Contacteer ons