Het Oude Kerkhof

De Begraafplaats Nabij de Kapel in ’t Zand is een begraafplaats in de Roermondse wijk Kapel in ’t Zand. In plaats van deze officiële benaming voor de begraafplaats aan de Kapellerlaan spreekt men in Roermond kortweg over het “oude kerkhof”, of op zijn Roermonds: “den aje kirkhaof”. Deze begraafplaats is onder andere uniek te noemen door de natuur (flora en fauna), de verscheidenheid aan graven en grafsoorten en de 47 grafkelders.

De begraafplaats zelf is een monument, maar ook de muren en verschillende grafmonumenten op zich staan op de monumentenlijst.

Begraafplaats Nabij de Kapel in ’t Zand is een van Nederlands oudste dodenakkers. Haar geschiedenis begint in het jaar 1785, nadat bij keizerlijk edict (De Zuidelijke Nederlanden, waartoe Roermond hoorde, stonden onder het gezag van de keizer Jozef II) werd verboden mensen binnen kerkgebouwen of zelfs binnen de stadsmuren te begraven. Op een plek waar zich reeds een oude joodse begraafplaats bevond, vond men de ideale plaats om aan wet en regelgeving te voldoen. De oude Joodse begraafplaats lag immers buiten de muren van de stad. Volgens Joodse wetten is een begraafplaats (ofschoon gewijd) onrein. Binnen de muren van de stad kan geen plaats zijn voor iets wat onrein is. Dit is ook de reden waarom joodse begraafplaatsen zich vaak een eind buiten de bebouwde kom bevinden.

Op de Begraafplaats Nabij de Kapel in ’t Zand werd begraven tot 1948 (uitgezonderd op het nieuwe Joodse deel). In 2009 werd bekend dat de begraafplaats weer ter beschikking wordt gesteld voor nieuwe begrafenissen. Vanaf 1 januari 2010 mag men zich weer laten begraven op de Begraafplaats Nabij de Kapel in ’t Zand.

Net buiten de wijk Kapel in ’t Zand vindt u het Museum Cuypershuis. Natuurlijk ligt Pierre Cuypers ook op de Begraafplaats Nabij Kapel in ’t Zand. Een bezoek aan zijn graf is een bijzondere ervaring.

Het Cuypershuis heeft een mooie route voor u uitgestippeld om u te begeleiden vanaf het Cuypershuis naar Cuypers’ graf en onderweg te genieten van bijzondere plaatsen in onze wijk.

http://www.cuypershuisroermond.nl/download/wandeling_naar_oude_kerkhof.pdf


De wijk
Bezienswaardigheden
De Kepelse Meule Onze lieve vrouwe in 't Zand Kruiswegpark De galgenberg Het Oude Kerkhof De Houten Beelden Route Putten
In uw wijk Hulp
Wijkraad Actueel inbox Contacteer ons