Putten

Zoals in iedere stad, was ook in Roermond de watervoorziening in de Middeleeuwen van cruciaal belang. Ten eerste als drinkwater, al kon men toendertijd het water niet zo drinken (i.v.m. ziektes als cholera etc) maar gebruikte men het voor bier, water om voedsel in te koken en om te wassen. Op de tweede plaats was het nodig voor bluswater bij branden, denk maar aan de twee grote stadsbranden waar Roermond door werd getroffen.

Oorspronkelijk waren het niet meer dan waterpoelen daarna werden er putten omheen gebouwd en uiteindelijk werden daar pompen op geplaatst (maar bleven de naam putten dragen onder de bevolking). Soms werd er een nieuwe put naast een poel aangelegd en later werden de resterende poelen dicht gegooid.

Hoe belangrijk die putten voor de bevolking waren blijkt wel uit het feit dat iedere put aan een heilige werd opgedragen, meestal compleet met een beeld van die heilige erbij of zelfs er boven op. Verschillende straten deelden vaak zo’n put. Niet alleen het gebruik, maar ook het onderhoud van de put werd gezamenlijk geregeld. Voor iedere put werd een putmeester aangesteld die op de goede gang van zaken moest toezien. De putten waren zo’n belangrijke ontmoetingsplaatsen dat ze ook werden gebruikt om mededelingen van de magistraat van de stad af te kondigen.

De sociale functie van een put was zo belangrijk dat die heden ten dagen nóg bestaat, maar dan meer als gezelligheidsverenigingen. Zij organiseren regelmatig gezellige avonden, Sint Nicolaas-feest voor de kinderen van de put, Kerstbijeenkomsten, carnaval etc.

Iedere put bracht op zijn patroonsdag ook een kaars (putkaars) naar de Kapel in ’t Zand. Dat deze sociale functie in Roermond behouden is gebleven is zeer uniek in Nederland!

De putbeelden in de wijk Kapel in ’t Zand, die nog altijd goed worden onderhouden en waar tot op de dag van vandaag nog buurtverenigingen actief zijn:

  • OLV in ’t Zandput (Kapellerlaan/Heinsbergerweg) 
  • Alphonsusput (Heinsbergerweg)
  • St. Theresiaput (Herkenbosscherweg)

Roermond kent meer putten. Op de website van Rura vindt u alle informatie.  

De wijk
Bezienswaardigheden
Galgenberg Houten Beelden Route Kapel Onze Lieve Vrouwe in 't Zand Kepelse Meule Kruiswegpark Oorlogsmonument Oude Kerkhof Putten
Het landschap maakt (de) geschiedenis Verhalen en foto's uit de wijk In de wijk Hulp
Wijkraad Actueel inbox Contacteer ons